Anglia
Anglia este parte a Regatului Unit. Locuitorii ei formează cam 83% din totalul populaţiei Regatului Unit, în timp ce teritoriul ei ocupă 2/3 din sudul insulei Marii Britanii. Anglia se învecinează cu Scoţia la nord, Ţara Galilor la vest şi Marea Nordului, Marea Irlandei, Marea Celtică, Canalul Bristol şi Canalul Englez. Capitala este Londra, cea mai mare zonă urbană din Marea Britanie, şi cea mai mare zonă urbană din Uniunea Europeană.
Anglia a devenit un stat unificat în anul 927 şi îşi ia numele de la Angli, unul din triburile germanice care s-au stability aici în secolele V şi VI. Anglia a avut un impact semnificativ, un impact legal în lume fiind locul de origine a limbii engleze, a bisericii Angliei a Legislaţiei engleze care formează baza sistemelor legale de drept comun în multe ţări din lume. În plus, Anglia a fost locul de naştere a Revoluţiei Industriale, asfel fiind prima ţară industrializată din lume. Este căminul Societăţii Regale (Royal Society) care a pus bazele ştiinţei experimentale moderne. Anglia are cel mai vechi system parlamentar şi drept consecinţă şi alte inovaţii constituţionale, guvernamentale şi legale, care avându-şi rădăcinile în Anglia, au fost adoptate în mare măsură de alte naţiuni.
Regatl Angliei (incluzând Ţara Galilor - Wales) a continuat ca stat separate până la 1 mai 1707, cînd prin Actul Unirii s-a înfăptuit ceea ce s-a căzut de accord prin Tratatul Unirii din anul precedent, rezultând o unire politică cu Regatul Scoţiei, formându-se astfel Regatul Unit al Marii Britanii. În 1800, Marea Britanie s-a unit cu Irlanda printr-un Act al Unirii devenind astfel Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei. În 1921, a fost creat Statul Parlamentar Liber Irlandez şi prin Actul Regal din 1927 s-a stability denumirea oficială de Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, care există şi azi.
Etimologie şi întrebuinţare
Numele de Anglia provine de la Anglii, cel mai mare dintre triburile germanice care s-a stabilit în Anglia, şi care se crede că-şi are originea în peninsula Angeln, Danemarca şi nordul Germaniei de azi.(Etimologia numelui acestui trib se opreşte aici, rămânând nesigur, deşi o teorie cunoscută susţine că nu este necesară o investigaţie mai departe în istorie a numelui "angli" şi se referă la o regiune Holstein de forma unui cârlig de pescuit).
Numele de Angli a avut numeroase ortografii. Cea mai timpurie referinţă la aceşti oameni este în versiunea latinizată Anglii folosită de Tacitus în capitolul 40 a cărţii sale Germania scrisă în jurul anului 98 D.Hr.. Tacitus nu dă indicaţie precisăasupra poziţiei lor geografice în Germania, dar menţionează că, împreună cu alte 6 triburi ei venerau o zeiţă numită Nerthus, sanctuarul căreia era situate "pe o insulă în ocean".
Istoricul de la începutul sec.VIII, Bede, în lucrarea sa Historia ecclesiastica gentis Anglorum (Istoria ecleziastică a poporului englez) se referă la poporul englez ca Angelfolc (în engleză) sau Angli (în latină).
În conformitate cu Oxford Enlish Dictionary, prima folosire cunoscută a cuvântului “England” referindu-se la partea de sud a insulei Marii Britanii a fost în 897, cu ortografia modernă începând cu 1538.
Anglia este definită official ca suprafaţa ce constă din comitatele stabilite de Secţiunea 1 a Actului Guvernamental Local din 1972, Greater London şi Insulele Scilly.